Gezonde voeding als behandeling tegen ADHD? Gezonde voeding kan helpen om de ADHD
klachten te verminderen, al is daar weinig wetenschappelijk bewijs voor. Meer algemeen kan voeding een bijdrage leveren aan
het voorkomen van de zogenaamde Westerse beschavingsziektes. Zoals auto-immuunziekten (CVS, Crohn, MS, ALS), kanker, hart- en vaatziektes, fibromyalgie, eetstoornissen etc. Met name (in beperkte mate) volkoren granen (mét kiem en vezels) en natuurlijke suikers (mét nutriënten). Liefst ook biologische groenten en fruit.
Slecht suiker is
gevaarlijker dan zout en vetten. Geraffineerd suiker zorgt voor hoge
bloedsuikerspiegels die de pancreas belasten (bv diabetes type 2) en de
bloeddruk en cholesterol doen stijgen, nog meer dan zout of vet dat doen (bv
hart- en vaatproblemen). Met ook overgewicht tot gevolg. Overgewicht leidt vaak
op zijn beurt tot andere problemen, zoals vetlever, kanker, gewrichtsproblemen.
Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden suikerverslaving, tot uitputting van de
bijnieren (vermoeidheid, stress), aantasting van de tanden etc. Langdurige
gevolgen van suikerinname zijn ook slechte spijsvertering met maag- en
darmproblemen, men wordt sneller ziek, krijgt suikerziekte, een zwak
beendergestel. Suiker zorgt ook voor een snellere aftakeling van organen zoals
de ogen (cataract), hart, hersenen (bv Alzheimer of Parkinson), snelle
veroudering van de huid.
Natuurlijke suikers echter bevatten nog alle nutriënten (o.a. verbranding=energie, vitamines en mineralen), brengen antioxidanten aan en hebben meestal een lage glycemische index. kiest voor (matig) gebruik van ongeraffineerde, natuurlijke suikers zoals ahornsiroop (het sap van de Canadese Esdoorn), berkensuiker, kokosbloemsuiker, koud geslingerde biologische honing,
graanstropen, fruit. Omdat ook fruit fructose bevat beveelt hij aan om niet
meer dan twee stukken fruit per dag te eten. Vooral bessen zijn daarbij
interessant omdat ze minder fructose en meer nutriënten bevatten. Vers appelsap
ook, met zijn sterke antioxidant werking (fisetine). Omdat ook fruit fructose bevat beveelt men aan om niet meer dan twee stukken fruit per dag te eten. Vooral bessen zijn daarbij interessant omdat ze minder fructose en meer nutriënten bevatten. Vers appelsap ook, met zijn sterke antioxidant werking (fisetine). Al moet men met sap niet overdrijven.
Geraffineerd graan (wit meel) is ontdaan van vezel en kiem. Wit meel (wit en lichtbruin brood, sandwiches etc) verstoren de darmflora, kunnen aambeien en darm
uitstulpingen veroorzaken of darmkanker. Ook de immuniteit kan op termijn
verlagen. Gebrek aan vezels doet de bloedsuikerspiegel dus rapper oplopen met
overeten en vetzucht als gevolg. Gebrek aan vezels veroorzaakt overmatig
maagzuur dat voor maagklachten en maagzweren zorgt.
Vezels zorgen ook voor een tragere vrijstelling van suikers en remmen de opname van cholesterol in het bloed. Ze zorgen voor een betere darmwerking en stoelgang. Vezels reinigen ook het gebit waardoor men beter beschermt is tegen aantasting van het tandglazuur. Een pleidooi dus voor de volle granen haver, volkoren, spelt, gerst, rogge, kamut, eenkoorn. En voor de glutenvrije 'granen' quinoa, volle rijst, boekweit, gierst...
Jan Schrans
Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com
Sabine Vranken
Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com
Psycholoog VVKP
EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)
Waregemsestraat 80 te Nokere
Zikastraat 126 te Geraardsbergen