Hierna zullen we het hebben over ADHD bij vrouwen. ADHD bij volwassen vrouwen wordt te weinig gediagnosticeerd en vrouwen met ADHD krijgen meer dan mannen een verkeerde diagnose. Dit heeft te maken met verschillen in klachten en ook een verschil in hoe de stoornis zich algemeen toont bij vrouwen.
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband is tussen vrouwelijke hormonen en ADHD. Ons Centrum volgt de stand van zaken van dit onderzoek nauwkeurig op. https://www.h3-netwerk.nl/
Symptomen van ADHD bij vrouwen zijn dikwijls minder opvallend dan die bij mannen. Het is een cliché maar het klopt: vrouwen kroppen bij ADHD hun klachten meer op dan mannen, bij wie deze meer zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld maken deze vrouwen zich innerlijk meer zorgen, hebben ze meer stemmingswisselingen, terwijl mannen dan weer meer over beweeglijkheid of risicovol gedrag vertonen. Het gevolg hiervan is eenvoudigweg dat ADHD bij vrouwen minder gezien en ook minder gediagnosticeerd wordt dan bij mannen. Ook krijgen vrouwen daardoor vaker een verkeerde diagnose, zoals depressie of burn-out. En worden ze vaker verkeerd begrepen in de partnerrelatie. Recent onderzoek toont dat een nauwgezetter nagaan van deze genderverschillen bij ADHD zorgt voor een correcter diagnose en dus ook voor de juiste behandeling van de ADHD klachten. Het vereist tevens een grondige kennis van ADHD, van de mogelijkse andere problemen, en ook ervaring met diagnostiek is hierbij erg belangrijk. Ervaringsdeskundigheid is daarenboven altijd een pluspunt.
-Een ontbreken van gedrevenheid om tot dingen te komen
-Te weinig structuur, vaak dingen vergeten of te laat komen
-Meer vermoeid en vlugger last van slapeloosheid
-Moeilijk de eigen focus kunnen vasthouden en rumineren (teveel denken)
-Eetproblemen
-Seksuele problemen
-Meer neiging tot tics zoals plukken aan het haar of de huid, bijten op de nagels of aan velletjes trekken.
-Meer innerlijke klachten zoals diep huilen, gevoelens van woede, schuld en schaamte, angst en depressies, slaapproblemen.
Behandeling bij vrouwen van ADHD verschilt op sommige vlakken van de behandeling bij mannen. Omdat sommige klachten verschillen. Maar ook omdat hormonale veranderingen (bv de menopauze) duidelijk een grote invloed hebben op ADHD bij volwassen vrouwen. En daar moet rekening mee gehouden worden, bijvoorbeeld bij het gebruik van medicatie. De behandeling zal zich bijvoorbeeld meer richten op vaak voorkomende klachten als eindeloos blijven doorgaan tot aan de uitputting, zelfverwijten, eetproblemen, obesitas, hormoon gerelateerde depressies (bv postnatale depressie), angsten.
Jan Schrans
Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com
Sabine Vranken
Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com
Psycholoog VVKP
EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)
Waregemsestraat 80 te Nokere
Zikastraat 126 te Geraardsbergen