ADHD veroorzaakt vaak slaapproblemen. De problemen met slaaphygiëne betreffen vaak de moeite met inslapen, maar ook met doorslapen en met uitslapen. Vooral is het bij de combinatie van ADHD en slaapproblemen moeilijk om een gezond bioritme aan te houden. Belangrijk is dat een medische oorzaak voor de slaapproblemen wordt uitgesloten door uw arts. Sommige mensen met ADHD die slaapproblemen hebben laten ook een slaaponderzoek doen.
Vooral de overspannen geest van mensen met ADHD zorgt ervoor dat ze blijven denken tijdens hun pogingen om in te slapen. Bovendien zorgt de (te late) inname van medicatie tegen ADHD soms dat inslapen moeilijker wordt. Belangrijk ook is de productie van melatonine, die bij personen met ADHD anders verloopt dan bij mensen zonder ADHD. Wat kan zorgen voor een versoord slaap-waak (bio-) ritme.
Slaapstoornissen bij ADHD zijn sterk verschillend van persoon tot persoon. De besproken moeilijke inslaap maar ook een slaap die rusteloos is, korter, meer onderbroken. De slaapproblemen maken vaak de symptomen van ADHD erger, in het bijzonder aandachtproblemen en over beweeglijkheid.
Advies geven met richtlijnen voor een goede slaaphygiëne is het eerste dat men kan doen. Dit is ook voorzien in ons behandelprogramma, zoals bijvoorbeeld routine inbouwen en schermen vermijden kort voor het inslapen. Medicatie om te slapen kan helpen maar dat vormt het risico op verslaving. En er zijn ook aanwijzingen dat het langdurig gebruik van Melatonine de eigen aanmaak ervan in het lichaam afremt. Een aantal patiënten haalt voordeel uit alternatieve behandelvormen zoals mindfulness, Yoga, meditatie of relaxatie.
Jan Schrans
Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com
Sabine Vranken
Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com
Artikels
Psychologische problemen
AD(H)D en partnerrelaties
Belgische federatie voor psychologen
Psycholoog VVKP
EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)
Waregemsestraat 80 te Nokere
Zikastraat 126 te Geraardsbergen