ADHD Burn-out: het zijn beide stoornissen die een aantal klachten en ook oorzaken gemeenschappelijk hebben. ADHD is een wetenschappelijk vastgestelde ontwikkelingsstoornis in de hersenen waarbij zelfcontrole over de eigen concentratie, energie, gevoelens en gedragingen belangrijk zijn. Burn-out is wetenschappelijk weinig doorgrond en betreft een lichamelijke zowel als mentale en emotionele uitputting door blijvende stress.
Naast een zware vermoeidheid zijn ook klachten als onderpresteren, prikkelbaarheid, pijn en negatieve gevoelens typisch voor burn-out. Ook bij ADHD verschijnt vaak oververmoeidheid en onderpresteren, lethargie, overspannenheid. Symptomen van ADHD kunnen na langere tijd zorgen voor een burn-out. Bijvoorbeeld door de problemen met studeren, het voortdurend zichzelf moeten dwingen in hyperfocus. Of door de continue faalangst om fouten te maken, het oververmoeid geraken door de slechte organisatie en planning.
Burn-out komt vooral bij volwassenen voor, wellicht na vele jaren van geleidelijke uitputting. ADHD komt echter meer bij kinderen voor, en bij ongeveer 3% van de totale bevolking. Met ADHD wordt men geboren, en men zal er ook me sterven. De klachten ervan kan men wel aanpakken. Burn-out verschijnt meestal pas op volwassen leeftijd en herstelt volledig mits de juiste behandeling.
Bij ADHD is er een heel belangrijke erfelijke oorzaak terwijl deze voor burn-out nog niet gevonden werd. Bij zowel ADHD als burn-out veronderstelt men dat ook externe factoren een rol spelen, zoals hersenletsel of een vervuilde omgeving. Bij ADHD veronderstelt men dat daarnaast prenatale (bv alcoholmisbruik door de moeder tijdens de zwangerschap) en perinatale elementen (bv zuurstoftekort tijdens de geboorte) een rol kunnen spelen.
Tot op heden valt ADHD niet te genezen, al kunnen de klachten wel aangepakt worden met medicatie en gezond leven. Voor dit laatste hebben wij een eigen programma. Burn-out kan volledig opklaren door het erkennen van het probleem. Met( dan ook het hulp zoeken bij hulpverleners en het goed voor zichzelf leren zorgen dmv allerlei strategieën.
Jan Schrans
Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com
Sabine Vranken
Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com
Psycholoog VVKP
EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)
Waregemsestraat 80 te Nokere
Zikastraat 126 te Geraardsbergen