Kenmerken van ADHD verschillen sterk van persoon tot persoon. Ze beïnvloeden zowel in positieve als in negatieve zin vele aspecten van iemands dagelijks leven. Bovendien is er geen enkele klacht die uniek is voor ADHD, alle klachten kunnen ook afzonderlijk voorkomen en tegelijk deel uitmaken van een ander syndroom. Dat maakt de diagnose en de behandeling van ADHD soms moeilijk en ingewikkeld. Hierna beschrijven wij de belangrijkste klachten van ADHD volgens de meest recente wetenschappelijke onderzoeken.
Er bestaan drie types, ook subtypes genaamd, van ADHD:
ADHD van het onoplettende type (vroeger genaamd ADD) met o.a. aandachtsproblemen, dromerigheid en vermoeidheid.
ADHD van het hyperactieve en impulsieve type met o.a. tomeloze energie en risicogedrag.
MetADHD van het gecombineerde type of de twee vorige gecombineerd
Samengevat en juister kan men stellen dat mensen met ADHD een probleem van zelfcontrole hebben. En dat het zich uit in uiteenlopende symptomen.
Op heden is er weinig consensus over wat nu precies de oorzaak is van ADHD. Het is een ingewikkeld samenspel van vooral genetische factoren. Maar ook van neurologische factoren en van oorzaken die te maken hebben met de omgeving. We leggen hier kort uit wat daarmee bedoeld wordt.
Genen spelen hierin een heel erg belangrijke rol, daar is men het ondertussen wel ongeveer over eens. Men ziet bijvoorbeeld dat de kans dat iemand ADHD heeft toeneemt naarmate er meer van diens familieleden ADHD hebben. Ook tweeling onderzoek ondersteunt dit.
Neurobiologisch betreft het bepaalde typische afwerkingen van de hersenen. Met daarin de de rol van een paar transmitters. Dat zijn stoffen die de uitwisseling van communicatie tussen hersencellen verzorgen.
Er zijn ook verbanden maar echter weinig wetenschappelijk bewijs dat omgevingsfactoren bijdragen aan het ontstaan van ADHD. Zoals druggebruik of alcohol van de moeder tijdens de zwangerschap, zware stress bij de moeder tijdens de zwangerschap. Of ongevallen met hersenletsel op vroegkinderlijke leeftijd, zuurstoftekort van de baby tijdens de bevalling e.a.
ADHD toont zich anders op sommige symptomen dan bij mannen. Dit leidt tot onder diagnose, verkeerde diagnoses en dus ook verkeerde behandelingen.
Behandeling bestaat uit medicatie (wij hebben daar een genuanceerde mening over), maar ook uit een behandelprogramma ADHD. Dit bestaat uit gezond leven en het dagdagelijkse aanpassen van de eigen leefgewoontes en van diens omgeving. Wij ontwikkelden een eigen, heel gezond behandelprogramma zonder medicatie. Het is te koop op deze website. Het wordt ook gratis meegegeven bij een diagnostisch onderzoek naar ADHD in ons centrum Psycholoog-Jovo.
Jan Schrans
Erkenningsnummer: 641104942 jan.schrans@gmail.com
Sabine Vranken
Erkenningsnummer: 692109216 psysabinevranken@gmail.com
Artikels
Psychologische problemen
AD(H)D en partnerrelaties
Belgische federatie voor psychologen
Psycholoog VVKP
EersteLijns Psycholoog (ELP)
Gespecialiseerde Psychologische Zorg (GPZ)
Waregemsestraat 80 te Nokere
Zikastraat 126 te Geraardsbergen