Je winkelwagen is momenteel leeg!
Psychologie en Rode Duivels
Oud en dement
Was het Ernst Happel die ooit verklaarde dat men oud en seniel moet zijn om bondscoach te worden?
Psychologie en Rode Duivels: een moeilijke combinatie.
Hoe begrijpen we de psychologie van een succesvol nationaal trainer? Een leuke denkoefening die wellicht te laat komt voor de psychologie van onze Rode Duivels. Onmogelijk om met deze defensie een nederlaag te vermijden tegen de Azzuri en Ibra.
Spelersselectie:
Een nationaal voetbalteam samenstellen is een oersimpele aangelegenheid. Scouting van de spelers in hun club is daarom een leuk maar overbodig tijdverdrijf. Een uitstap naar het buitenland om de vedetten aan het werk te zien is niet nodig. Men hoeft zich geen limousine met privéchauffeur te huren om zich van het treinstation/vliegveld naar het stadion te brengen.
Analyse
Een stapel kranten en tijdschriften, een sportabonnement op enkele tv-zenders en een radio volstaan. Toch gebeurt het. Bondscoaches floreren graag tussen de groten der voetbalaarde, op WE-trip naar Londen of Madrid. Betaald voetbal noemt men dat in Nederland.
Origi
Als bondscoach nieuwe talenten aantrekken of laten ontdekken, genre Origi, is mooi meegenomen voor het imago van de nationale voetbaltrainer en is risicoloos. In het beste geval maken ze een goede invalbeurt. Maar dat hoeft niet per se. Een nationaal trainer selecteert gevestigde waarden uit dure clubs, in de beste competities, en laat die bij de Rode Duivels op dezelfde positie spelen als in hun eigen ploeg.
Deze topspelers worden aangevuld met mindere goden uit de vaderlandse competitie of met waterdragers die de coach nog kent van bij vorige clubs. Daarover kan men dan oeverloos discussiëren in praatprogramma’s, of er de dag nadien sportbladzijden mee vullen.
De bondscoach als expert
Een bondscoach is bijna altijd een oud-speler. Hij kent het voetbal, hij weet dat enkele toppers voldoende zijn om een nationale ploeg te doen draaien en om er de tactiek te bepalen, zonder dat hij daar zelf veel hoeft voor te doen. Techniek, conditie en tactiek krijgt elke speler in zijn club.
Automatismen
Enkel de automatismen dienen aangescherpt. Door telkens weer in elke (oefen-) wedstrijd dezelfde spelers voor zijn ploeg te kiezen. Verder beperkt de bondscoach zich best tot het vinden van excuses als het misgaat, zoals ‘we kregen 17 kansen maar soms wil de bal er niet in’ , ‘wat er precies gebeurde bij die tegengoal moet ik nog bestuderen, ik stond te veraf’, of ‘de spelers waren vermoeid door de stevige trainingen’.
Psychologie
De allerbelangrijkste psychologische eigenschap van een nationale coach is dat hij rustig, zelfzeker en onbewogen is. De allerslechtste eigenschap is dat hij probeert rust, zelfzekerheid en onbewogenheid uit te stralen. Dat maakt vaak dat topspelers al dan niet renderen in een nationaal team.
Zes weken op een kluitje in Frankrijk
Zonder enige twijfel is een tornooi dé lakmoesproef voor een bondscoach. Hoe bewaart Wilmots de rust in zijn ploeg gedurende zes lange weken bij 23 jonge mannen met een hoog testosterongehalte, die gamen als voornaamste tijdverdrijf hebben?
Garantie op succes
Guy Thys deed het hem voor: maak het type elftal nog voor de definitieve selectie voor Frankrijk bekend is. En zorg dat deze spelers elke wedstrijd spelen, tenzij de zwaartekrachtgolven de aarde verwoesten of IS een vuile bom laat ontploffen in Bordeau. Als er toch nog een amokmaker opduikt tijdens het tornooi, stuur deze onmiddellijk naar huis. Eén positie voor een backbencher (in dit geval linksachter of rechtsachter) laat de slimme bondscoach open, als vette maar onschuldige hap ter discussie van pers, ploeg en fans.
Een laatste vraag zijn de spelersvrouwen. Daar kon zelfs Guy Thijs geen gepast antwoord op verzinnen.